22 sept. 2013

Ce este o carte bună?

Trăim în secolul tuturor posibilităților. Cărțile nu mai sunt un lux, ca în trecut. Ele sunt potrivite pentru toți cititorii și toate buzunarele, fie că e vorba de cărți de librărie, cărți online sau cărți de la bibliotecă. Mijloacele de publicare, de asemenea, sunt accesibile oricui vrea să-și aștearnă povestea pe hârtie. Se scrie și se publică mai mult ca oricând, iar noi, cititorii, suntem derutați. Vedem atât de multe titluri frumoase și știm că sub nicio formă nu le vom putea citi pe toate. În avalanșa de cărți noi apărute e normal să ne întrebăm: ce este o carte bună?

Vorbind la modul general, nu există o rețetă strictă a unei cărți bune. Asta deoarece cărțile se împart în mai multe categorii și fiecare vine cu propriile caracteristici și cerințe. Nu poți compara, de exemplu, o operă de ficțiune cu una de eseistică. Pentru un cititor obișnuit cu suspans sau romantism, aceasta din urmă poate părea lipsită de expresivitate. Or, o persoană cunoscătoare a domeniului o va lăuda pentru bogăția de informații aduse. Dar ambele pot fi cărți bune pentru categoriile de cititori cărora le sunt destinate.

Personal, citesc preponderent ficțiune, dar ocazional mai strecor și câte o carte istorică sau religioasă. Nu sunt fidelă unui singur gen, dar îmi plac cărțile cu un mesaj. Bine, toate cărțile au un mesaj până la urmă. Doar că unele vorbesc mai mult decât altele. Mă aștept de la o carte bună să ridice o problemă, să insufle schimbare, să prezinte o problemă din care oricine poate trage un beneficiu pe plan sufletesc.

Principalul motiv pentru care citesc este bogăția de sentimente transmise. Iubesc cărțile care mă fac fericită. Reușitele protagoniștilor îmi dau încredere și mă ajută să visez. În același timp, iubesc și cărțile care mă fac să plâng, pentru că lacrimile, cred eu, sunt un omagiu adus scriitorului care și-a așternut pe hârtie propria suferință. Însă bucuria sau tristețea pe care ți le aduce o carte trebuie să fie toate spre bine: o carte bună este una care sapă în personalitatea ta, insuflându-ți sentimente și convingeri frumoase. Te modelează ca om. O carte bună te face să-ți pui întrebări și să-ți doresc să aprofundezi un subiect.

Alte caracteristici ale unei cărți bune?
Originalitatea- Nimănui nu-i plac copiatorii.
Prospețimea- Într-o lume în continuă mișcare, fiecare carte nou apărută reprezintă o treaptă către următorul curent literar.
Continuitatea- O carte bună își ține cititorii interesați pe parcursul mai multor volume, fără a trage la nesfârșit de aceeași idee. 
Asocierea cu viața personală- Ce e mai plăcut decât a ști că nu ești singur?
Afectivitatea- Știți acel sentiment enervant când ești prins cu treabă sau teme și te gândești constant la volumul de pe noptieră? Sau golul din piept după ce ai întors ultima pagină? Acestea sunt semnele unei cărți bune.

Necunoscuta de la Wildfell Hall de Anne Bronte
Un exemplu de carte bună
Nu în ultimul rând, o carte nu poate fi cu adevărat bună dacă nu ajunge la cititorul potrivit în momentul potrivit. Cel mai probabil o carte de dragoste nu te va ajuta după o despărțire. Iar o carte tristă citită pe plajă te va plictisi sau îți va alunga cheful de distracție. Trebuie să ne îngrijim să citim ce e mai prielnic și mai plăcut pentru noi. În concluzie, o carte bună se asortează cu personalitatea și cu nevoile cititorului ei.

Acest articol este un răspuns la provocarea lansată de Libris.ro, librărie online unde găsiți o gamă largă de cărți bune pentru toate gusturile. Pentru voi ce înseamnă o carte reușită? Ajutați-i pe cei de la Libris să definească această noțiune. :)

18 comentarii:

  1. Tot ce zici e adevarat. Din pacate acum oricine poate publica aproape orice, chiar daca e o carte proasta.Ne pierdem esenta si farmecul incercand sa copiem literatura occidentala... literatura romana e mai putin promovata decat cea straina chiar si in tara noastra.
    Cat despre carti, cele mai bune mi se par, normal, cele cu un mesaj bine definit si de preferinta pozitiv. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E important să citim ceea ce ştim că e mai bine pentru noi, şi nu doar o carte de trecut timpul. :)

      Ștergere
  2. nu m-am gandit niciodata la un raspuns ...intrebarea asta mi-a fost adresata deseori, dar nu am stiut cum sa exprim, pentru ca ceea ce inseamna o carte buna pentru mine, pentru altii e un dezastru si viceversa, apropo de cartea pe care ai prezentatat-o tu, mi-ai deschis apetitul, nu stiam ca este o carte foarte buna, eu doar am considerat-o un cadou...din nefericire nu am prea avut timp sa o lecturez, dar o voi face cat de curand posibil. Multumesc pentru ca mi-ai amintit ceea ce am in biblioteca .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă o ai în bibliotecă, nu ezita să o citeşti! Prima parte mi s-a părut cam plictisitoare, dar cartea devine foarte captivantă spre final! :)

      Ștergere
  3. Ce frumos! Mi-a făcut mare plăcere să-ţi citesc articolul :D.
    Mult succes, Ralu! ^^

    RăspundețiȘtergere
  4. Întrebarea mi-a amintit de o fază din Jerome K. Jerome, Arta de a NU scrie un roman.
    Un tip se hotărăște să scrie un roman și i se confesează nevesti-sii pe tema asta, la care ea îi răspunde:
    - Se scrie atât de multă literatură proastă în vremurile noastre, încât nu văd de ce nu ai scrie și tu un roman.

    Revenind la oile noastre, aș zice că stilul, amprenta autorului face diferența dintre cărți. Același subiect, cu același happy-end, abordat de doi autori, va avea mai mereu rezultate diferite.
    Atenție deci la cartea care urmează tipare la modă și care frizează maculatura!
    (Cum erau cândva așa-numitele mistere, gen Misterele Parisului de exemplu, tot așa un gen care mi se pare compromis actualmente este fantasy-ul. Cu greu mai dai de idei originale și stil inconfundabil.)
    Ca lecturi de început, musai să trecem prin toți clasicii, prin toți scriitorii confirmați de trecerea timpului. Asemenea texte ne vor forma gustul pentru literatura bună și ne vor pregăti pentru lecturile din autori contemporani necunoscuți, așa încât vom putea singuri să judecăm dacă, de ex, un bestseller e doar un bestseller sau e o carte bună.
    Spor la lectură! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, mistere? Habar nu aveam că au fost la modă. Uite cum se schimbă gusturile omului... Arta de a NU scrie un roman sună chiar bine! ^^ Ar trebui să o citesc. Şi poate să scriu şi eu un roman. :))
      Mulţumesc pentru susţinere şi informaţiile aduse!

      Ștergere
  5. Eu consider că o carte bună este o carte care mă înțelege. Nu eu pe ea, ci ea pe mine. Și pot spune că am descoperit astfel de cărți din foarte multe domenii.
    Voiam să spun că mi-a plăcut enorm postarea ta și te apreciez atât de mult pentru modul în care îți legi cuvintele și pentru că postările tale sunt pline de prospețime. Blogul tău mi se pare foarte impresionant din mai multe puncte de vedere, inclusiv aspectul adorabil!
    Într-adevăr, tot ce ai spus tu este perfect adevărat! O carte bună depinde și de cititor.
    Succes și lectură plăcută orice ai citi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru opinie și pentru toate cuvintele frumoase! You really made my day! <3
      Da, așa e. Într-o carte bună te regăsești sau chiar afli mai multe despre tine. Îți doresc și ție lectură plăcută! Toamna e anotimpul perfect pentru a te cuibări în pat cu o carte. :D

      Ștergere
  6. Foarte frumos articolul si ca tot e vorba de "carti" iti recomand si eu o carte foarte interesanta.

    Misterul camerei galbene.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place tare mult articolul tau, ce inseamna o carte buna pentru mine? Hmmm, o carte care imi starneste curiozitatea inca din primele pagini si nu oricum, ci atat de intens incat nu o pot lasa din mana pana nu o termin. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru opinie și vizită! Ai un blog foarte drăguț. :D

      Ștergere
  8. Maitreyi, cartea pentru care încă mai simt un gol în suflet atunci când mă gândesc cât de mult mi-a plăcut, şi cel mai important, m-a făcut să apreciez mai mult literatura română. (care în final am ajuns să o iubesc cel mai mult)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud. Avem multe cărți valoroase în literatura noastră! ^^

      Ștergere
  9. Mi-a plăcut foarte mult articolul tău!! Sunt de acord cu ce ai scris şi chiar consider că o carte bună de cele mai multe ori trebuie săs e potrivească şi cu starea cititorului :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a plăcut și mulțumesc pentru susținerea în concurs!

      Ștergere