31 ian. 2021

Nimeni nu e prea mic (Greta Thunberg)

Nimeni nu e prea mic - Greta Thunberg

Greta Thunberg este o persoană pe care o admir pentru dedicația ei față de mediu, curajul ei și pentru atitudinea în fața criticilor primite. De curând am avut ocazia să lecturez cărticica ei "Nimeni nu e prea mic", pe care am cumpărat-o în cadrul Târgului de carte suprarealist de la Editura Seneca.

Este o carte scurtă, în format de buzunar, alcătuită din discursurile ținute de Greta la diverse evenimente de talie mondială. În discursurile sale, Greta le cere liderilor mondiali să reducă emisiile de carbon, îmbinând date științifice cu multe îndemnuri motivaționale.

Așa am aflat că Greta, pe care o știam doar datorită postărilor cu ea de pe Facebook, este fondatoarea Grevei școlare pentru climă, ea protestând în fiecare zi de vineri în fața Parlamentului Suediei. Exemplul Gretei a inspirat elevi din întreaga lume.

Un pasaj din carte care mi-a rămas în minte a fost acela în care Greta povestește despre prima dată când a făcut grevă pentru mediu, pe când avea doar 15 ani. Atunci când le-a cerut permisiunea părinților, aceștia nu au fost încântați. I-au dat voie să își pună în practică ideea, cu precizarea să o facă singură, fără niciun ajutor de la ei.

"Uneori, să NU faci anumite lucruri - de exemplu, doar să te așezi în fața Parlamentului, nimic altceva - are un efect mult mai puternic. Așa cum, uneori o șoaptă se aude mai tare decât un țipăt."

Mi s-a părut o lectură ușoară și motivațională, care inspiră la fapte bune. I-am dat 3 stele din 5 pe Goodreads întrucât discursurile au multe elemente comune. Acest lucru este perfect normal pentru evenimentele la care participă - nu ai cum să reformulezi fapte știintifice - dar în cadrul unei cărți dau senzația de repetitivitate. 

Mi-ar plăcea tare mult ca în viitor să citesc nu o antologie de discursuri ci o carte propriu-zisă scrisă de Greta, sunt sigură că am avea multe lucruri de învățat.

Ca un bonus, această carte a fost tipărită pe 100% hârtie reciclată.

Sunteți de acord că mediul trebuie protejat? Ați citit sau v-ar plăcea să citiți cărți de ecologie?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu