23 aug. 2015

Piesa lipsă(The Missing Piece) ~ cărticică animată

The Missing Piece de Shel Silverstein


În urmă cu aproape 4 de ani, Shel Silverstein publica o carte ilustrată pentru copii. menită să-i învețe pe aceștia despre importanța individualității și a de fi fericiți cu ceea ce suntem. Desigur, cartea pentru copii este o aparență, adulții fiind probabil cei mai potriviți cititori pentru ea.

Cred că această povestioară poate avea interpretări diverse și că e una din acele cărți pe care o poți vedea de fiecare dată dintr-o lumină complet diferită, în funcție de momentul în care o citești în viață.

Povestea ne prezintă un cerculeț asemănător unei pizza căreia îi lipsește o felie, al cărui unic scop este să-și găsească partea lipsă. Cerculețul întâlnește multe piese-lipsă în călătoria sa, dar toate par să aibă câte un defect. Când în sfârșit acesta își găsește piesa potrivită, își dă seama că el nu e fericit împreună cu piesa lui, chiar dacă aceasta i se potrivește perfect. Astfel el pleacă mai departe, reîncepându-și căutarea, realizând că nu piesa sa lipsă îl face fericit, ci doar căutarea acesteia.

Piesa lipsă pare la prima vedere un partener de viață, însă aceasta ar putea reprezenta orice alt lucru care considerăm că ne lipsește sau suntem învățați că trebuie să-l avem. Atunci când ne setăm un țel, suntem fericiți să muncim pentru atingerea lui, dar ce se întâmplă după aceea?

M-am regăsit în cărticica lui Shell Silverstein, m-a emoționat și am simțit că a fost scrisă special pentru mine. Aș putea vizualiza filmulețul de nenumărate ori fără să mă plictisesc.

Sper să vă placă această scurtă animație și aștept și părerile voastre despre semnificația ei.


Povestea continuă în cărticica a doua, The Missing Piece Meets the Big O, de data aceasta povestită din perspectiva piesei-lipsă.

21 aug. 2015

Wrap-up #citeșteogrămadă + Recenzie „A Summer Like No Other” de Elodie Nowodazkij

Maraton de lectură

Hey, guys! Sunt tare în urmă cu postările și încă de la începutul săptămânii ar fi trebuit să postez un wrap-up la acest maraton de lectură, însă anumite probleme personale m-au ținut departe de blog. Am multe recenzii de recuperat și sper să fiu în stare să le postez pe toate în perioada următoare.

Pe scurt, în cadrul acestui maraton, am terminat:
  • A Summer Like No Other de Elodie Nowodazkij (începută anterior)
Am citit:
  • Hoții de frumusețe de Pascal Bruckner 
  • Cum să trăiești cu o soție necredincioasă de Alberto Moravia 
  • O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban 
Și am eșuat cu:
  • Cireșarii de Costantin Chiriță(începută)
  • Ioana de Anton Holban
  • Jocurile Daniei de Anton Holban
După cum se vede, maratonul meu nu a fost foarte productiv, însă mă bucur că am reușit să trag de mine mai mult decât de obicei și să duc la capăt trei cărți într-o săptămână, destul de scurte, ce-i drept. Aș vrea să o felicit pe Sara pentru această inițiativă și pentru încurajările și sprijinul acordat tuturor participanților la maraton, și pentru cele 6 cărți pe care fata asta genială a reușit să le citească în decurs de 7 zile. Teach me, master!

Sunt de părere că blogosfera are nevoie de mai multe inițiative de acest gen, care să aducă bloggerii împreună fără a-i pune în competiție, și sper să iau parte și la altele în viitor.

După cum spuneam, voi lua cărțile citite în ordine, prima pe listă fiind A Summer Like No Other, despre care am mai scris aici. Fiți pe fază! Vor urma cât de curând recenzii ale celorlalte cărți.

„A Summer Like No Other” de Elodie Nowodazkij

A Summer Like No Other este o carte destul de scurtă(118 pagini), un spin-off al seriei Broken Dreams care poate fi citit independent de restul volumelor. Am primit o versiune digitală a cărții spre recenzie din partea autoarei Elodie Nowodazkij, căreia îi mulțumesc pentru această porție scurtă de relaxare. :)

Cărticica spune povestea a doi adolescenți, Nick și Emilia, prieteni buni în copilărie, care, deși sunt perfecți unul pentru celălalt, refuză să admită că s-au îndrăgostit. În timp ce Em e cuprinsă de îndoieli referitoare la originile sale și talentul ei de balerină, Nick e împiedicat să-și urmeze sentimentele de către prietenul și tatăl său, dar și de teama de a frânge inima Emiliei.

În cele din urmă, protagoniștii noștri ajung la o înțelegere: vor fi împreună și se vor comporta ca un cuplu doar pe perioada verii, urmând ca la sfârșit fiecare să își urmeze propriul său drum. Ușor de zis, foarte greu de pus în practică.

Pot spune că această carte m-a surprins plăcut și că a fost o lectură relaxantă și destul de simpatică, deși a avut anumite părți proaste. Judecând după descriere, am crezut că urmează să citesc despre doi copii răsfățați care dramatizează tot ce se întâmplă în viața lor și își complică relațiile inutil. Ceea ce a fost parțial adevărat. M-am bucurat să văd că povestioara abordează și alte probleme cu care se confruntă protagoniștii(Em încearcă să-și găsească părinții reali, Nick e presat să urmeze o carieră pe care nu și-o dorește), demonstrând cum dragostea poate fi un punct de sprijin pentru a trece peste ele. În continuare nu înțeleg de ce oamenii tind să-și pună pe plan secund sentimentele și fericirea doar pentru a-i mulțumi pe alții.

În opinia mea, cărticica a început foarte bine și a avut o groază de potențial. Mi-a plăcut chimia dintre cei doi protagoniști și faptul că perspectiva poveștii este dublă, având ocazia de a privi din punctul de vedere al ambilor protagoniști. Ceea ce nu mi-a plăcut deloc a fost finalul. Cartea se termină brusc, lăsându-ne în suspans până la apariția continuării. Practic, personajele principale nu evoluează mai deloc, iar la sfârșit le găsim în aproape aceeași stare ca la început. Mi-aș fi dorit de asemenea ca sentimentele și acțiunile personajelor să fie mai detaliate, ele meritând o carte sănătoasă, nu doar o scurtă poveste.

I-am dat 4 steluțe pe Goodreads, deși sfârșitul a fost un adevărat turn-off pentru mine. Dacă vă plac lecturile ușoare și nu vă deranjează cliffhanger-urile sau să așteptați continuarea, A Summer Like No Other poate fi o lectură perfectă de vară.

Nota mea: 4/5
Book Info: Goodreads

Săptămâna aceasta am început Adela de Garabet Ibrăileanu, pe care o citesc a doua oară. Voi ce citiți? Ce cărți credeți că se potrivesc perfect cu atmosfera de vară?

16 aug. 2015

Leapșa Liebster (partea a IV-a)

Liebster Award Logo
Bună, dragilor! Nu am fost foarte activă săptămâna asta, însă de ceva vreme încerc să-mi fac timp pentru a posta această frumoasă leapșă, pe care am primit-o de la Yuki. Îți mulțumesc mult! Liebster award este un fel de leapșă de apreciere a blogului trimisă de un alt blogger, menită să ne ajute să ne cunoaștem mai bine.

Reguli:
– Multumeşte-i persoanei care te-a nominalizat scriind link-ul către blogul ei in postare;
– Răspunde la toate intrebarile primite;
– Nominalizează 11 bloggeri;
– Formulează 11 intrebari la care să raspundă cei nominalizaţi de tine;
– Nu poţi nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine;
– Trimite-le nominalizaţilor un link la postarea în care i-ai numit, pentru a-i informa.

Deloc greu, așadar să începem! ^_^

1. Ce părere ai de piaţa de carte din România?
E destul de variată și mă bucur că există edituri care se străduie să aducă cele mai noi cărți din afară sau să publice autori români, deși sunt sigură că le este greu.

2. Ai avut vreodată gânduri sinucigaşe legate de o carte? Să o arzi, să o arunci undeva?
Nu chiar, îmi iubesc cărțile. Aș putea arde cărțile pentru facultate, dar încă îmi mai trebuie. ~_~

Just kidding, I need to pass


3. Cât timp petreci citind?
Atunci când nu sunt stresată, citesc cam o carte pe săptămână.

4. 5 filme care te-au impresionat?
Fără vreo ordine anume:
3 Idioți (3 Idiots). Acesta e probabil cel mai lung film pe care l-am văzut(3 ore), dar zău că nu am simțit cum trece timpul! Protagoniștii filmului sunt 3 studenți indieni care încearcă să treacă peste limitările impuse de societate pentru a termina facultatea, pentru a-și găsi o slujbă sau pentru a se însura cu fata iubită. Și să nu moară de foame. E un film la care râzi cu lacrimi, dar care te și emoționează.
Steluțe pe pământ(Like Stars on Earth). Acest film ne învață că toți copiii sunt speciali și că nu ar trebui să discriminăm pe nimeni, întrucât fiecare persoană are un talent ascuns.
Copiii Paradisului(Children of Heaven). Am vorbit un pic despre el aici. Copiii paradisului este un film emoționant care cu siguranță vă va face să fiți mai recunoscători pentru ceea ce aveți. Chiar și pentru o pereche de teniși rupți.
Lacrimi din Soare(Tears of the Sun). O echipă de salvare este trimisă în jungla africană pentru a recupera un grup de misionari din mijlocul unei răscoale. Pentru a-și aduce oamenii înapoi în siguranță, locotenentul se vede nevoit să facă sacrificii și să lase unii oameni în urmă. Însă pe parcursul filmului, acesta învață că nicio viață nu e mai importantă ca alta.
Baiatul în pijama vărgată(The boy in the striped pyjamas). Într-un lagăr de exterminare nazist, băiatul unui ofițer și un copil evreu se împrietenesc. 

5. La ce animeuri/desene animate te uiţi?
Când eram mai mică obișnuiam să urmăresc mai multe anime-uri, printre preferatele mele fiind Death Note, Full Metal Alchemist sau Paradise Kiss. Acum însă nu mai am timpul sau răbdarea de a urmări un anime de la un capăt la altul, în schimb îmi plac filmele de animație, pe care le urmăresc ocazional. Îi admir pe cei de la Studio Ghibli, în frunte cu Hayao Miyazaki, care scot filme foarte frumoase precum Spirited Away, Vecinul meu Totoro sau Lumea Secretă a lui Arrietty.

Vecinul meu, Totoro

6. Preferi ediţia paperback sau hardcover a unei cărţi?
Ador hardcover-urile. Fac cărțile să arate foarte sofisticat și îți dau o senzație specială atunci când le ții în mână.

7. Te-ai gândit vreodată să scrii o carte?
Mă gândeam că aș putea scrie o una, dar din păcate duc lipsă de inspirație.

8. Ce planuri de viitor ai?
Să termin facultatea, să mă angajez, să urmez un master, poate un doctorat. The usual stuff.

9. Ce gen de muzică asculţi?
Ascult genuri foarte variate, în funcție de dispoziție. Mi-aș dori foarte mult să ajung la un concert Rammstein în viitor. Știu să se dea în spectacol pe scenă.

10. Ne poţi povesti ultimul vis avut?
Din păcate, nu. Visele mele sunt de cele mai multe ori lipsite de sens și le uit după ce mă trezesc.

11. Ce părere ai de autorii din România?
Aceeași părere pe care o am și despre autorii străini. Sunt foarte mulți care au un cuvânt de spus și merită să fie descoperiți. Încă majoritatea autorilor noi sunt prea puțin promovați, deși ei abordează o gamă foarte variată de genuri.


Buun! Acum că am terminat cu întrebările, să trecem la partea următoare. Nu aș vrea să nominalizez pe cineva în mod direct întrucât am văzut că mulți dintre voi ați făcut-o deja. Dar dacă ați citit această postare, atunci ați fost atins de leapșă și trebuie să postați, dar doar dacă vreți, desigur. Iată întrebările mele pentru persoana următoare:

1. Cine ți-a transmis plăcerea pentru lectură?
2. În ce lume fantastică ai vrea să locuiești?
3. O carte pe care ai vrea să o recitești.
4. Folosești semne de carte sau îndoi paginile?
5. Scrii pe cărți?
6. Poți numi unul sau mai mulți autori români preferați?
7. Citești cărți digitale?
8. Ce părere ai despre jocurile video?
9. Preferi cărțile stand-alone sau seriile?
10. Recomandă-ne un serial bun.
11. Citești cărți de non-ficțiune(enciclopedii, jurnale, self-help etc)?

Ei bine, sper să vă placă această leapșă și nu uitați să îmi lăsați link-urile voastre în comentarii în caz că veți posta. Până atunci, vă doresc un sfârșit de săptămână minunat. ^_^

8 aug. 2015

Citește o grămadă | Read-A-Thon pe blogul Resfeber



Citește o grămadă | Read-A-Thon


Bună, dragilor! Ce mai faceți? Ce mai citiți în weekend?

Mă alătur și eu frumoasei inițiative a Sarei, aceea de a organiza un read-a-thon românesc, sau un citește-o-grămadă mai pe limba noastră. Scopul acestui read-a-thon este de a citi cât mai mult posibil într-un timp scurt, dar și de a descoperi genuri și autori noi.

Maratonul de lectură se va desfășura în perioada 10-16 august 2015. Sunteți și voi invitați să vă înscrieți oricând pe parcursul acestui sfârșit de săptămână(cu șansa de a câștiga Încleștarea regilor, al doilea volum din seria Cântec de gheață și foc) sau chiar și săptămâna viitoare în timpul maratonului. Mai multe detalii despre înscriere, aici:


Cât despre mine, mi-am ales deja cărțile care așteaptă să fie citite. Acestea sunt:

1. Hoții de frumusețe de Pascal Bruckner. Am citit păreri împărțite despre ea. Deși cartea e foaarte lăudată, unii zic că se putea mai bine. Subiectul este însă unul intrigant și sper să fie exploatat cum trebuie, dar, în orice caz, nu cred că timpul dedicat lecturii va fi timp pierdut. 

2. Cireșarii de Constantin Chiriță, volumul 1 (Cavalerii florii de cireș). Această carte stă de mult timp în biblioteca mea, la fel ca și următoarele 4 volume. Nu știu multe despre serie, dar am un presentiment bun în legătură cu ea, sunt sigură că e specială și că-mi va ajunge la suflet. 

3. O moarte care nu dovedește nimic, Ioana și Jocurile Daniei de Anton Holban. Acest volum conține 3 cărți într-una! De data asta nu știu chiar nimic despre respectivele cărți, dar, trăgând cu ochiul, intuiesc că e ceva de dragoste. :D

4. Cum să trăiești cu o soție necredincioasă de Alberto Moravia. Aceasta este o colecție de mai multe povestiri scurte și nuvele ale autorului, printre care și cea eponimă. Nu sunt o mare fană a acestui tip de scrieri, dar sper ca acest volum să nu mă dezamăgească. Recunosc că am ales cartea din biblioteca mamei mai mult datorită faptului că este scurtă, dar și tematica povestirilor pare pe placul meu, ele având în centru iubirea.

Pascal Bruckner, Anton Holban, Alberto Moravia, Constantin Chiriță

Mi-am ales intenționat cărți mai scurtuțe întrucât școala de șoferi îmi cam dă bătăi de cap în această perioadă, dar sper să le pot parcurge pe toate și poate un pic mai mult. Pe tot parcursul maratonului voi posta update-uri pe pagina de Facebook a blogului, îi veți găsi și pe ceilalți participanți cu tag-ul #citesteogramada.

Haideți și voi!

6 aug. 2015

Recenzie „Hex Hall” de Rachel Hawkins

 „Hex Hall” de Rachel Hawkins
Orice adolescentă ar crede că e cool să fii vrăjitoare, dar lui Sophie Mercer magia nu i-a adus decât belele. 

După ce a transformat balul școlii într-un dezastru, ea e trimisă la Hex Hall, o școală de corecție pentru vrăjitoare, zâne, vârcolaci, și alți tineri cu puteri magice. Dar Hex Hall nu se dovedește un loc atât de sigur pe cât spun broșurile. Încă din prima zi, Sophie își face trei dușmance, se îndrăgostește de idolul tuturor fetelor din școală, și împarte camera cu o vampiriță temută de toată lumea. Când un pericol nevăzut amenință școala, Sophie e nevoită să-l confrunte, descoperind în același timp lucruri noi despre trecutul familei sale.

Hex Hall este o carte drăguță și relativ scurtă pentru adolescenți, care se citește lejer și pe care o poți termina într-o zi, dacă îi acorzi timpul necesar. Eu am primit-o la un concurs și mă bucur că am avut ocazia de a o încerca. Nu simt că ar fi multe de zis despre ea, dar mi s-a părut că volumul merită să fie menționat.

Cartea nu m-a impresionat din punctul de vedere al scrierii, dar aceasta nu e o problemă dacă lași povestea să te acapareze. Eu am citit-o după un clasic și cred că asta mi-a influențat negativ începutul, dar uitându-mă a doua oară peste ea, limbajul mi se pare simplu și cursiv, perfect pentru cititorii tineri. Pe măsură ce acțiunea progresa, am început să mă gândesc mai puțin la detaliile tehnice și mai mult la poveste. Cartea se umple treptat cu mister, apar tot felul de evenimente neașteptate, și suntem învăluiți în suspans și teamă pentru soarta eroinei noastre.

Sophie mi s-a părut o protagonistă plăcută. Ea este amuzantă și curajoasă, și nu se teme să facă ceea ce e corect, chiar dacă astfel se opune așteptărilor altora. Personal, întotdeauna apreciez un personaj care folosește sarcasmul.

„- Și acum, Sophia, nu vrei să-mi spui de ce ești aici, lângă iaz, în loc să te prezinți la următorul curs? 
- Trec printr-un fel de criză tipic adolescentină, doamnă Casniff. Știți, am nevoie să mă izolez, să țin un jurnal, lucruri de genul ăsta.”

În ciuda clișeelor cu care debutează lectura(școala pentru tinerii cu puteri supranaturale, fata obișnuită care se îndrăgostește de cel mai râvnit băiat și școală și e dușmănită de fetele populare, fata obișnuită care descoperă că e cea mai cea dintre vrăjitoare etc), Hex Hall a avut un sfârșit la care nu m-aș fi așteptat și care a compensat pentru restul cărții. De asemenea, aceasta e presărată cu momente amuzante, iar suspansul e garantat. Citiți ultima parte în timpul nopții și veți avea o atmosferă destul de înfricoșătoare.

Cred că, înainte de a o achiziționa, ar trebui să vă gândiți cât de mult contează pentru voi originalitatea într-o carte. Aceasta nu e genul de carte care îți rămâne în minte, dar poate fi o lectură plăcută și relaxantă.

Ce ar mai trebui menționat e că Hex Hall este prima carte dintr-o serie de trei volume, restul nefiind încă traduse în limba română. Sfârșitul cărții, deși îți stârnește curiozitatea, nu te obligă însă la achiziționarea celorlalte volume, putând fi interpretat și ca un sfârșit deschis. :D

Nota mea: 4/5
Această carte poate fi achiziționată de aici.

Voi ce părere aveți? Ați citit cartea, sau altele de genul acesta?

3 aug. 2015

Twin Covers (7)

Iubita locotenentului francez de John Fowles si Pan.Victoria de Knut Hamsun

Hello! Nu am mai postat de mult în această rubrică, dar probabil că o veți vedea mai des de acum, deoarece în ultimul timp am descoperit mai multe cărți ale căror coperte se aseamănă. Am fost surprinsă să găsesc două cărți românești cu aceeași copertă și mă întreb care e numele acestei picturi. Este greu să le compari întrucât nu s-au adus modificări majore imaginii, dar cea de la Humanitas pare un pic mai elegantă. Voi ce părere aveți?