15 ian. 2013

De ziua lui Eminescu...


...Și dacă norii deși se duc / De iese-n luciu luna...
E ca aminte să-mi aduc/ De tine..., întotdeauna!

În viață toate lucrurile sunt trecătoare, doar cuvintele supraviețuiesc efectului nefast al timpului. Puterea cuvântului e incredibilă. Niciun poet nu a influențat conștiința românească mai mult decât Eminescu, iar personalitatea și trăirile sale sunt bine păstrate în operele care i-au oferit continuitate, viața de după moarte. 

Tudor Vianu a spus: "Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci".

S-a cercetat și s-a scris mult despre viața lui Eminescu, care a lăsat în urmă multe mistere neelucidate. Care a fost adevărata cauză a morții poetului? A lăsat el vreun urmaș? Numai Dumnezeu poate răspunde la aceste întrebări, numai El știe câte a pătimit Luceafărul nostru și cât de frumos era sufletul lui. Acum nu are rost să-l dezgropăm și să-l plângem pe Eminescu. Trebuie să fim veseli pentru că în urmă cu 163 de ani Cerul s-a îndurat să ne mai trimită încă o stea.

Apropo de asta, ați auzit vreodată denumirea de eminescolog? Acest nume îl poartă specialiștii în eminescologie, ramură a științei care se ocupă cu studiul vieții și operei lui Mihai Eminescu. Cât de tare poate fi asta? *-* În general nu prea sunt de acord cu profesiile care nu aduc un aport serios societății, însă acestor persoane le-aș oferi o călduroasă strângere de mână.

Intenționam inițial să postez și o scurtă biografie a poetului, dar am realizat că nu are rost să dau copy-paste la ceea ce au scris alții. M-aș bucura însă dacă ați citi și voi ceva pe cont propriu, dacă ați sărbători în vreun fel această zi specială în istoria poporului român. Printre alte postări, văd că lumea mai distribuie pe Facebook imagini, citate și articole referitoare la viața lui Eminescu, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Vă invit să-l cunoașteți pe Eminescu de ziua lui.

PS: Eminescu și-a făcut pagină pe Facebook, click aici ca să-i dați like! :)

8 comentarii:

  1. Foarte drăguţă chestia cu pagina, am dat şi eu like <3
    Tot mai multă lume uită de ziua lui Eminescu şi asta chiar e trist.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa e, dar din fericire încă mai sunt câțiva care se străduiesc să împiedice dispariția valorilor noastre. :)

      Ștergere
  2. Mihai Eminescu a fost un poet tare controversat, dar desigur aceasta latura nu e prezentata in scoli. A stat o perioada in care a zacut in ospiciu, a fost un razvratit si un neinteles, dar desigur cui ii pasa. Daca elevii ar afla aceste aspecte despre viata lui sigur l-ar "iubi" mai mult. Sa aflam si noi ca si el a fost om cu rele cu tot, ca noi si nu doar "geniul" care a scris poezii ce sunt considerate capodopere si ca e poetul nostru national...auzim astea in fiecare an, cui ii mai pasa? :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Take it easy, Bia. Fiecare dintre noi are câte o latură întunecată, nimeni nu e format numai din calități și cu siguranță viața nimănui nu e doar lapte și miere. Și dacă tot veni vorba, nu văd de ce a zăcea în ospiciu e un lucru controversat, de fapt ar fi alte lucruri care i-ar putea fi reproșate, dar asta sigur nu.

      Eu despre Eminescu nu cunosc foarte multe amănunte și nici nu mă interesează să-i studiez viața ca o obsedată, pentru că asta oricum nu schimbă nimic. Tot ce cunosc eu despre el sunt poemele care fac inima din mine să tresalte, care se mulează perfect pe personalitatea mea și mă definesc. Pentru mine ele sunt neprețuite, și nu îmi trebuie mai mult de atât ca să îl respect pe Eminescu.

      Ștergere
    2. N-ai inteles la ce m-am referit, spuneam ca probabil elevii ar fi mai interesati de Eminescu daca ar afla ca acesta n-a fost doar tanarul acela talentat cum e prezinta toate manualele care devin cam plictisitoare deja. Cunosc persoane care atunci cand au aflat din alte surse ca Eminescu a avut si parti mai putin bune despre care se incearca musamalizarea au inceput sa-l critice la sange. Nici eu n-am fost prea interesata de viata lui, dar cand am aflat cate ceva de la profa de romana pe care o provocasem sa ne vorbeasca despre el pe langa programa scolara, parca il admir mai mult. Stiu ca a trecut prin multe si ca a avut conflicte cu alti poeti precum Macedonski, de care a fost invidiat. Macedonski a ajuns chiar sa scrie un fel de manifest impotriva lui Eminescu. S-ar putea scrie romane pe baza vietii lui, nu doar bibliografii tehnice si fara romantism. :) Pe langa asta, mai auzisem o aberatie care spunea ca Biserica dorea sa-l canonizeze, ceea ci mi se pare prea mult avand in vedere ca Eminescu a avut foarte putine de-a face cu Biserica si canoanele sale, din cate se stie. :)
      Si nu te supara ca m-am "aprins" prea tare, e un subiect ce se poate dezbate si e bine-venit. :D

      Ștergere
    3. Mă bucur să aud asta, nu știam ce să înțeleg din comentariul tău, mi se părea tare confuz. :D

      Ștergere
  3. Frumos post,te apreciez pentru asta!

    RăspundețiȘtergere