31 dec. 2015

Dragostea mea mi-a dăruit... douăsprezece povestiri romantice

Dragostea mea mi-a dăruit, Stephanie Perkins

Nopțile lungi și friguroase de iarnă sunt perfecte pentru a te îndrăgosti(din nou).

Fie că v-ați găsit sau nu marea dragoste iarna asta, o să vă placă această antologie de povestiri romantice, perfecte pentru a intra în atmosfera Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă.

Colecția cuprinde 12 povestiri despre Crăciun și Anul Nou scrise de autori de cărți YA, majoritatea cunoscuți deja publicului român. Mi-a plăcut la nebunie această diversitate, în special datorită faptului că am aflat despre unele obiceiuri de Crăciun pe care nu le cunoșteam, dar și pentru că am descoperit câțiva autori ale căror romane abia aștept să le încerc: Stephanie Perkins, Gayle Forman și Kiersten White.

Lista povestirilor, în ordinea în care apar în carte:


Miez de noapte,  Rainbow Rowell
Doamna și vulpea, Kelly Link
Îngeri în zăpadă, Matt de la Pena
Mă vei găsi în Polaris, Jenny Han
Este un miracol de Crăciun, Charlie Brown, Stephanie Perkins
Moș Crăciun pentru o vreme, David Levithan
Demonul de Crăciun, Holly Black
Ce naiba ai făcut, Sophie Roth?, Gayle Forman
Găleți de bere și pruncul Iisus, Myra McEntire
Bine ați venit în Christmas, California, Kiersten White
Steaua din Bethleem, Ally Carter
Fata care a trezit visătorul, Laini Taylor


Ca atare și poveștile au tematici diferite, iar personajele aparțin unor tipologii diverse, de la Shy, studentul mexican care nu-și poate permite mâncare de Crăciun până la fiica adoptivă a Moșului care nu se poate integra printre spiriduși. Ce au în comun aceste povestiri e că toate se termină cu un sărut.

Uneori, cel mai frumos cadou pe care îl putem face e pur și simplu să fim prezenți.

Deși Moș Crăciun, spiridușii și alte creaturi magice nu lipsesc din povestiri, acestea sunt despre oameni de toate felurile și poveștile lor de viață deosebite. O familie care se destramă atunci când află că tatăl avea o altă familie într-un oraș diferit. O tânără care se mută într-un oraș nou pentru a locui cu iubitul ei, dar acesta se dovedește a fi un individ controlativ și abuziv. Un tânăr student care de Crăciun nu are bani pentru a se întoarce acasă.

Cartea atrage atenția că Sărbătorile de iarnă nu sunt o perioadă fericită pentru toată lumea și că fiecare chip ascunde o poveste, dar că dragostea și prietenia ne pot face viața mai frumoasă. În special de Crăciun, când întreg Universul pare să conspire pentru a așeza lucrurile la locul lor.

Pe scurt: am adorat-o! Mi-a plăcut atmosfera de sărbătoare în care m-a introdus această carte și nu au fost puține momentele în care m-am trezit râzând cu voce tare. Am citit-o pe parcursul a două Crăciunuri și probabil că voi decide să savurez o parte din aceste povești și anul viitor.

Am fost însă un pic dezamăgită de traducere, de faptul că unele fraze nu sunau cum trebuie și pe alocuri s-au strecurat greșeli de gramatică. Din acest motiv, dar și pentru că nu toate poveștile mi s-au părut la fel de reușite, am dăruit acestei cărți 4 steluțe. Însă toate reușesc să îți transmită acel element magic specific Crăciunului și acea bucurie care nu știi de unde vine.

O recomand ca lectură de savurat lângă brad și nu numai.  

Nota mea: 4/5
Această carte poate fi achiziționată de aici.

29 dec. 2015

Twin Covers(10)


Îmi vine mai mare dragul să postez astăzi deoarece aceste trei imagini mi se par superbe! Se pare că romanul Sub luna de șofran(detalii aici) are două surate străine la fel de arătoase: Mr. Darcy's Absence de P.T. Ward, o continuare a clasicului Mândrie și Prejudecată, și Sophia de Paula Kremser, o carte romantică situată în Londra începutului de secol XIX. Este greu de ales între cele trei coperte, însă prima îmi face mai mult cu ochiul datorită fontului. Pe voi care vă încântă mai mult?

Update 6.02.2016: Am adăugat și Coperta cărții Poftă de ciocolată, apariție nouă la Editura Humanitas. :)

Update 25.06.2017: Mulțumită lui Robert de la Lectură și Ceai am adaugat și a cincea copertă, Scandal de Navessa Allen. Drept să vă spun, îmi place mult coperta asta, e elegantă și scoate cel mai bine în evidență penele de pe pălăria modelului. Mulțumesc încă o dată, Robert!

24 dec. 2015

Brăduțul meu din cărți

Ajungând acasă de sărbători, am constatat că ai mei făcuseră schimbări și că majoritatea cărților erau puse la nimereală în bibliotecă. Dar nu-i nimic, aranjarea bibliotecii e unul din răsfățurile preferate ale unui cititor. :D

Cu această ocazie am adunat cărțile verzi și maronii pentru a face o mică poză și am fost surprinsă să descopăr mai multe decât mă așteptam. Nu au încăput toate, pentru a le cruța pe cele de dedesubt. Așa a ieșit ce e mai jos.

Vă doresc tuturor să aveți parte de un Crăciun de vis și o vacanță plină de lectură! Și sper ca Moșul să fie darnic cu voi și să vă aducă tot ce vă doreați (mai ales cărți). Sărbători fericite!

Brăduțul meu din cărți

23 dec. 2015

200 de ani de la publicarea romanului Emma de Jane Austen

Bună, dragilor! Astăzi aș vrea să vă aduc în atenție o carte care a mai fost prezentată pe blog, și care în această zi împlinește rotuda vârstă de... 200 de ani.

Jane Austen, cunoscută romancieră engleză, a scris romane despre viața femeilor nobile din epoca victoriană, observând cu un ochi critic, dar și cu umor, necesitatea acestora de a se căsători pentru a-și întări statutul social și situația economică. Romanul Emma a fost publicat pe 23 decembrie 1815 și reprezintă a patra carte publicată de autoare.

Emma de Jane Austen

Titlu: Emma
Autor: Jane Austen
Editura: Adevarul
Traducerea: Ramona Popescu
Număr de pagini: 512

Frumoasă, inteligentă, încăpăţânată, bogată, Emma Woodhouse e oricând gata să intervină cu un sfat – cerut sau nu – în viaţa amoroasă a locuitorilor din orăşelul Highbury, cărora, asemenea unui Cupidon pus pe şotii, încearcă să le găsească perechea potrivită. Dar în vreme ce cupluri se fac şi se desfac împrejurul ei, tânăra rămâne singură, amânându-şi sine die planurile de măritiş. Acest paradox îndeseşte ţesătura intrigilor şi sporeşte trăirile visătoarei Emma, care nu va scăpa până la urmă din mrejele iubirii, făcând din romanul care poartă numele eroinei una dintre cele mai amuzante şi mai emoţionante poveşti de dragoste din literatura engleză.

Recenzia aici

21 dec. 2015

Susanna's Christmas Wish de Jerry Eicher — Recenzie

Susanna's Christmas Wish de Jerry Eicher

Nu putem alege pe cine iubim, dar nu ar trebui să-i trecem cu vederea pe cei care ne iubesc. Cam așa văd eu mesajul acestei cărți.

Am primit-o acum mai mult timp grație fetelor de pe blogul Walking on Letters, cărora le mulțumesc, și, deși am tot vrut să scriu despre ea, am lăsat mereu momentul să-mi scape. Dar ce moment mai potrivit decât în preajma Crăciunului?

Cartea ne aduce în inima unei comunități Amish, o grupare din Statele Unite de origine elvețiană, puternic religioasă și izolată, care respinge tehnologia modernă. Aceștia sunt oameni simpli, care trăiesc din roadele pământului și ceea ce făuresc cu mâinile lor, la fel cum făceau și strămoșii lor cu câteva sute de ani în urmă. O parte dintre aceste comunități nu privesc cu ochi buni străinii, iar cei ce pleacă adesea își pierd dreptul de a se întoarce.

Protagonista cărții, Susanna, este o tânără al cărei logodnic a părăsit comunitatea Amish, devenind un Englisha, un străin. Pentru a-și vindeca inima rănită, ea a acceptat să se căsătorească cu Herman, un tânăr care o iubea, dar căruia ea nu-i împărtășea sentimentele. 

Ca o femeie Amish tradițională, Susanna se străduiește să se comporte ca o soție bună și să se convingă pe sine că își iubește soțul. Însă aceasta nu se dovedește o treabă ușoară. Soacra Susannei îi face zile fripte, iar fostul ei logodnic se întoarce și o vrea înapoi. Dar cel mai rău, Herman îi interzice să sărbătorească Crăciunul împreună cu familia ei, întrucât a lui îl sărbătorește pe o altă dată. 

Cu toate acestea, un gest neașteptat de dragoste al lui Herman va face ca ea să îl vadă cu alți ochi, iar până la sfârșitul cărții vom afla că într-adevăr există miracole de Crăciun.

Prin intermediul lui Jerry Eicher pătrundem în casa celor doi tineri căsătoriți, pentru a învăța că viața de cuplu nu e ușoară, mai ales la început, și că ambii parteneri trebuie să lase de la ei pentru a face lucrurile să meargă.

Nu prea sunt de acord cu ideea căsătoriilor de conveniență, dar cred că această carte dorește să ne învețe mai degrabă că lucrurile pe care ni le dorim nu sunt neapărat bune pentru noi, că putem învăța să iubim pe cineva, și că întotdeauna putem să o luăm de la capăt. 

Mi-a plăcut să explorez o bucățică din cultura Amish și, deși detaliile oferite nu sunt de departe suficiente pentru a o cunoaște, ele îți stârnesc interesul pentru a afla mai multe pe cont propriu.

Recomand această carte ca o lectură scurtă și ușoară(în jur de 140 de pagini), în spiritul Crăciunului.

Nota mea: 4/5

Trailer: