6 aug. 2014

Recenzie „Eve” de Anna Carey

Eve de Anna Carey
În sfârșit mi-a ajuns în mână o carte pe care o cumpărasem de mai mult timp, dar am amânat-o din cauza altor priorități.

Trebuie să recunosc că începutul romanului mi s-a părut nepromițător, acțiunea simplă, detaliile puține, limbajul ok, dar nu suficient de elevat cât mă aștept de la o carte(așa-mi și trebuie, dacă nu citesc cărți pentru vârsta mea). Până la urmă a reușit însă să mă prindă, smulgându-mi câteva ore petrecute între paginile ei.

Povestea din această carte se petrece într-un viitor distopic în care o molimă ucide peste 90% din populația lumii. Eve, o fată orfană, trăiește într-o școală de fete, dar descoperă cu stupoare că urmează să fie închisă și folosită pentru repopularea Noii Americi, așa că evadează. Învățată toată viața să se ferească de bărbați și de sentimentele pentru aceștia, Eve descoperă dragostea prin intermediul lui Caleb, un rebel care o ajută să se ferească de oamenii Regelui, porniți după ea.

Acum, cartea asta mi-a ridicat unele semne de întrebare. În Eve, orfanii și săracii sunt prinși și exploatați, în timp ce bogații se lăfăie într-un lux creat pe spinarea celor dintâi. Regele lor dorește să crească populația pentru a concura cu celelalte puteri ale lumii. Totuși, dacă populația noastră ar fi decimată, iar orașele distruse, chiar ar trebui să reconstruim totul cum a fost înainte? Nu am putea trăi simplu, cum au trăit și străbunicii noștri, doar din ceea ce ne dă pământul, lăsând lucrurile să evolueze treptat? Ar mai avea vreo importanță banii strânși înainte de molimă?

Pe de altă parte, există aici și un mesaj foarte frumos de transmis: chiar în condițiile cele mai neprielnice, fără să știe deloc despre ce este vorba, omul este capabil să iubească și să se sacrifice pe sine. Eve a fost învățată toată viața să se ferească de bărbați, iar Caleb duce o viață prea periculoasă pentru a-și putea permite să se îndrăgostească. Totuși, dragostea își face loc treptat în sufletele lor, iar ei o primesc fără teamă, ca pe un sentiment natural, firesc. Mi-a plăcut povestea de dragoste dintre cei doi, a fost dulce și fermecătoare.

O carte bunicică, nu o capodoperă, dar altfel foarte potrivită cititorilor preadolescenți și adolescenți. Promisiune: acțiunea devine mult mai interesantă în cartea a doua, deci puneți mâna pe ea!

Citate:

Era ceva în cuvântul noi ceva ce mă calma. Nu mai era el. Nu mai eram eu. Eram noi.

Am început să plâng, știind într-un final adevărul: dragostea era singurul adversar al morții, singurul lucru îndeajuns de puternic să se lupte cu prinsoarea disperată a acesteia.

Nota mea: 3/5
Această carte poate fi achiziționată de aici.

16 comentarii:

  1. Mie primul volum nu prea mi-a plăcut, dar al doilea a fost cu mult mai bun. Frumoasă recenzia ta, ridici niște întrebări interesante :) Eu m-am gândit mult la ce a făcut regele și l-am înțeles într-o oarecare măsură, însă asta nu înseamnă că acțiunile lui au fost ok.

    RăspundețiȘtergere
  2. Awwww...sincer şi eu i-am dat acelaşi punctaj :)
    Mi-a plăcut primul volum, dar nu pot să spun că a fost extraordinar ^^

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie mi-a placut mai mult primul volum. Al doilea mi s-a parut intr-un fel hm.. previzibil. Ma plictisisem deja de carte. E o lectura usurica si usor previzibila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. p.s. ma bucur să văd ca te-ai reîntors cu bine în lumea blogging-ului. :) Cât mai multe postări reușite îți doresc!

      Ștergere
    2. Mulțumesc! ^_^ Ușor previzibilă, da, cam așa sunt cărțile YA, totuși au fost două răsturnări majore de situație în volumul doi.

      Ștergere
  4. L-am citit cu ceva vreme in urma, dar nu am ajuns si la al 2-lea volum...
    Bine ai revenit!
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc! Sper să faci rost și de cel de-al doilea. :D

      Ștergere
    2. Apropo, organizez un concurs, daca esti interesata link-ul aici: http://in-love-with-books002.blogspot.ro/2014/08/concurs-2-castiga-o-carte.html
      Te tuc!

      Ștergere
  5. Awww bine ai revenit in blogosfera, Ralu! We missed you :3
    Am auzit pareri impartite despre seria asta si nu ma pot decide sa ma apuc de ea. De cand cu nebunia cu distopiile cartile de genul asta apar ca ciupercile dupa ploaie :/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Heeii! Și mie mi-a fost dor de voi. >:D<
      Pai, ia-o de la bibliotecă și n-ai nimic de pierdut.

      Ștergere
  6. Ralu, ce mă bucur să citesc postarea asta! Welcome back!
    Îmi place mult recenzia. Ai fost foarte precisă, iar asta ajută.
    Cum a fost primul an de facultate, Ralu? >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să te revăd, Bia! Ce ai mai făcut? >:D<
      Facultatea e stresantă, îmi dă câteva bătăi de cap, dar e mai bine decât mă așteptam. Din multe puncte de vedere e mai fain decât la liceu. :3

      Ștergere
  7. Welcome back! >:D< Nu am citit nimic din această serie însă după ce am citit recenzia ta, am devenit un pic interesată. Sper să o citesc şi eu odată. Poate o voi căuta la bibliotecă (pe unde nu am mai trecut de atât de multă vreme... nici măcar un permis de bibliotecă valabil nu mai am!).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur dacă am reușit să te fac interesată. :)
      Și eu îți recomand să o iei de la bibliotecă, așa îți dai seama dacă merită sau nu.

      Ștergere