31 oct. 2020

Doar pielea desparte iubirea de prietenie. Și-i așa de subțire…


Cei familiarizați cu scrierile cu Eric-Emmanuel Schmitt știu că multe din acestea sunt lecturi ușoare și rapide. Elixirul dragostei nu face excepție, fiind o lectură de 1-2 ore, dar care poartă cititorul prin întreaga poveste a unei relații și îl trece printr-o varietate de emoții: indignarea, rememorarea, regretul, dar și satisfacția, pentru că la sfârșit autorul face dreptate părții nedreptățite din poveste.

Elixirul dragostei promite un răspuns al unei întrebări pe care probabil mulți ne-am pus-o la un moment dat: pot doi oameni despărțiți să rămână prieteni? 

Argumentele acestuia îmbracă forma unui schimb epistolar între doi foști iubiți, care acum trăiesc în colțuri diferite ale lumii - el în Paris, ea în Montreal, după ce s-au despărțit din cauza infidelității. Adam îi propune lui Louise să reia legătura, considerând că prietenia reprezintă o continuare firească a iubirii. Reticentă la început, ea intră în jocul lui, cei doi ajungând treptat să-și povestească viețile prin email și să-și facă diverse confidențe, cum ar fi aspecte despre noile lor relații. 

Plecând de la o discuție despre piesa omonimă de operă, cei doi încearcă să descopere dacă există un elixir al dragostei, o anumită rețetă prin care putem face orice persoană să se îndrăgostească de noi. Adam dorește să demonstreze existența acestuia și o folosește pe post de cobai chiar pe una din prietenele lui Louise. Dacă acest elixir funcționează sau nu, vă invit să descoperiți.

În ciuda scurtimii romanului, mi s-a părut că acesta reușește să atingă anumite corzi. Schmitt m-a surprins pentru că reușește să ofere și o perspectivă feminină obiectivă asupra relațiilor, dar și prin iscusința de a păstra informații valoroase pentru sfârșit, creând o răsturnare de situație. 

O recomand amatorilor de cărți romantice și nu numai, deși are în centru dragostea mi s-a părut mai profundă decât genul chick-lit. În special dacă timpul liber nu este aliatul vostru, sau nu reușiți să intrați în atmosfera de lectură cu alte cărți, Elixirul dragostei este perfectă pentru a fi citită "in one sitting".

”Frumuseţea primei iubiri vine din faptul că nu este bântuită de propriul sfârşit, te crezi într-un prezent etern şi-i ignori epuizarea. După care, cadavrul primei iubiri le infectează pe următoarele.” 

”Adam, Dacă prietenia e patul de moarte al iubirii, atunci urăsc prietenia.
Draga mea Louise, Doar pielea desparte iubirea de prietenie. Și-i așa de subțire…”


Link de cumpărare: Libris
Nota mea: 4/5/5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu