11 iul. 2015

Juno— când copiii aduc pe lume copii (recomandare de film)

filmul Juno

Cu ce să încep? Mi-a plăcut totul la acest film, de la plot, editare video și coloană sonoră, până la modul în care este conturată protagonista și la scenele amuzante presărate pe tot parcursul filmului. Juno e în același timp și dramă, și comedie, și lecție de viață.

Juno, portretizată de geniala Ellen Page, este, la vîrsta de 16 ani, o adolescentă atipică. Ea este cea care le propune băieților să se culce cu ea, și nu invers, are o replică sarcastică pentru orice, și are în ea pe acel nu-știu-ce care o face badass. Dar această atitudine se întoarce împotriva ei atunci când rămâne însărcinată cu un băiat pe care abia îl cunoaște.

Inițial hotărâtă să avorteze, Juno ia decizia să aducă pe lume bebelușul și să îl încredințeze unei familii care nu poate avea copii. Astfel o vedem pe Juno conducându-și camioneta sau mergând la școală cu ditamai burta după ea, ca și cum n-ar fi nimic, și înfruntând prejudecățile colegilor. Juno ne învață o lecție despre umanitate, acceptare și sacrificiu. 

Mai mult, această sarcină trezește în ea dragostea... pentru tatăl copilului. Cum să te îndrăgostești de un băiat abia după ce-i faci un copil, ați putea spune. După cum ne dezvăluie chiar Juno la începutul filmului, „normalitatea nu prea e stilul ei”.

Look, in my opinion, the best thing you can do is find a person who loves you for exactly what you are. Good mood, bad mood, ugly, pretty, handsome, what have you, the right person is still going to think the sun shines out your ass. That’s the kind of person that’s worth sticking with.
—  (Juno, 2007)

O scenă din film care mi-a rămas în minte este atunci când Juno merge la ecograf împreună cu mama ei vitregă și prietena cea mai bună. La un moment dat, asistenta spune ceva nepoliticos despre copil, iar atunci toate femeile sar cu gura pe ea. Această scenă mi-a transmis un sentiment de căldură, scoațând în evidență o latură frumoasă a femeilor, aceea că ele nu sunt mereu în concurență una cu alta, ci pot fi foarte unite și nu se lasă la greu. Juno este un film despre femei puternice.

Vă invit să urmăriți filmul și vă asigur că nu veți regreta. 

6 comentarii:

  1. Nu am reusit niciodata sa vad filmul, dar pare super . Te invit la un concurs pe pagina mea http://fantasybooks-27.blogspot.ro/2015/07/concurs-heartless-de-sara-shepard_12.html .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru invitație! Sper să vezi filmul. :D

      Ștergere
  2. Am văzut filmul acum foooarte mulți ani! :-D Mi s-a părut simpatic. Frumoasă coloana sonoră. ^_^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Filmul are niște melodii foarte drăguțe și optimiste. Parcă te invită să fredonezi. :)

      Ștergere
  3. Aveam filmul pe lista de văzut, doar că eram puțin reticentă având în vedere că nu știam nicio părere despre el. Mulțumesc pentru recenzie - îl voi urmări în seara aceasta!
    Apropo, te invit și eu la un concurs - http://readingmysticbooks-dap.blogspot.ro/2015/07/concurs-sponsorizat-de-librisro.html
    O zi frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru invitație! Dacă reușești să vezi filmul, abia aștept să-ți aflu părerea. :D

      Ștergere