31 aug. 2013

Acești oameni minunați și viețile lor trecătoare

Începând cu acest an, ziua de 31 august 2013 este cunoscută pentru prima dată în țara noastră ca Ziua Limbii Române. În Republica Moldova, această zi este celebrată încă din 1990. Cred că e un lucru foarte frumos să avem această zi care să ne aducă mai aproape de ei. Și oare ce modalitate mai bună de a sărbători decât printr-o carte autohtonă? :)

Am citit În intimitatea secolului 19 la recomandarea profului de română. A fost de fapt singura carte recomandată de el căreia am hotărât să-i dau o șansă și, dacă am fost cam sceptică la început, acum sunt convinsă să încerc și celelalte titluri care între timp au rămas pierdute prin caiete.

Ioana Pârvulescu ne propune o incursiune în Bucureștiul secolului al XIX-lea, mai exact în perioada de după urcarea pe tron a regelui Carol I. Protagoniștii sunt oamenii de cultură sau personalitățile marcante ale vremii: membrii Societății Culturale Junimea (Maiorescu, Alecsandri, Eminescu...), savantul B. P. Hașdeu, doctorul Carol Davila, regele Carol I și alții.

Toți acești oameni ni se dezvăluie într-un mod destul de diferit față de cum îi cunoaștem din lecțiile de limba română sau istorie. Suntem invitați să pătrundem în casele acestora, să le cunoaștem familiile, grijile și micile bucurii. Dincolo de ipostaza de oameni de știință sau scriitori, suntem invitați să îi cunoaștem ca oameni.

Nu este vorba de o operă de ficțiune, deoarece evenimentele și descrierile pe care le găsim în carte sunt fie adevărate, fie intuite pe baza unor dovezi. Nu am simțit însă nici răceala specifică unei biografii sau a unui eseu. Scriitoarea știe să ne facă familiari cu personajele sale, iar acesta este rezultatul unei documentări laborioase, dublate de pasiune și admirație.

Ioana Pârvulescu ne vorbește mai puțin despre impactul istoric pe care l-au avut acești oameni și mai mult despre drumul lor, care nu este drept, ci plin de suișuri și coborâșuri. Peisajul vremii este conturat prin bogăția de detalii despre evenimente de cultură, viața de familie, maternitate, timp liber, mâncăruri și vestimentație. Scriitoarea ne poartă pe străzile insalubre ale Bucureștiului, prin bulevarde, târguri, cofetării, dar cea mai frumos conturată este, desigur, intimitatea căminului.

Lumea acestei cărți este pe cât de frumoasă, pe atât de tragică. România este surprinsă într-o perioadă a progresului rapid, în care se străduia să adopte invențiile occidentale, dar condițiile de viață erau încă neprielnice. Mi-au rămas în minte vulnerabilitatea acestor oameni în fața bolilor, eforturile medicului Carol Davila de a organiza sistemul medical, și sfârșitul absurd de simplu al Anei Davila, otrăvită accidental de un prieten al soțului său. Îi invidiem pe oamenii secolului al XIX-lea pentru frumusețea sentimentelor și dragostea pentru cultură, dar în același timp îi compătimim pentru toate suferințele pe care le-au avut de îndurat. N-aș putea spune dacă viața lor a fost mai ușoară decât a noastră sau invers. Indiferent de vreme omului îi este dat să sufere, dar poate merită să tragem cu ochiul la cei dinaintea noastră pentru un plus de inspirație.

"N-am putut afla totuşi dacă oamenii acestui secol au greşit fatal crezând în viitor sau dacă noi, cei din viitor, am greşit fatal – dar cum şi de ce şi în ce punct – ratând şansa pe care ei ne-o oferiseră. Dar poate că undeva în lucrurile mărunte şi trecătoare din secolul 19 se află încă o bucată de viitor nestricată şi pe care, cândva, vom reuşi s-o regăsim."

Nota mea: 5/5
Această carte poate fi achiziționată de aici.
Înscrie-te și tu la această campanie!

8 comentarii:

  1. sunt absolut indragostita de cartile ioanei parvulescu :x super misto postarea ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud! Abia aștept să pun mâna și pe celelalte. :D

      Ștergere
  2. Oo, dragut :) Mi-as dori sa citesc cartea. Cred ca m-ar ajuta putin sa inteleg si sa descopar mai multe despre trecutul nostru :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pare a fi o carte buna care merita citita, mi-ai trezit interesul, o pun pe lista de lecturi. :)

    RăspundețiȘtergere