12 apr. 2013

Recenzie „Open Minds” de Susan Kaye Quinn

Observ că a trecut un car de ani de când nu am mai postat o recenzie, deoarece, în ciuda faptului că a fost vacanţă, am avut o mulţime de activităţi care să-mi consume timpul inutil. E ciudat cum în timpul şcolii reuşeşti să-ţi dozezi timpul astfel încât să le faci pe toate, dar în vacanţă începi să-ţi ieşi din tipar (într-un sens rău), totul e împrăştiat, mintea îţi zboară într-o mie de direcţii şi nu poţi să te concentrezi pe un singur lucru. Iar în cazul meu, devoratorii de timp apar de nicăieri şi nu se mai opresc. >.<

Cartea pe care vreau să v-o prezint astăzi aparţine genului YA şi face parte dintr-o serie de trei volume. Este prima dată când citesc o carte "indie", adică o carte pe care autorul o publică pe cont propriu, fără sprijinul unei edituri. Acest lucru mi se pare excepţional, deoarece autorii întâmpină o serie de greutăţi de care editurile consacrate nu au parte în mod normal, de aceea sunt nevoiţi să își promoveze intensiv cărţile, investind în mare măsură timp şi dedicaţie.

Open Minds de Susan Kaye Quinn
“When everyone reads minds, a secret is a dangerous thing to keep.”

Acţiunea cărţii este situată într-un viitor distopic nu foarte îndepărtat, în care oamenii au căpătat cu toţii abilităţi supranaturale, ei putând să comunice unii cu alţii prin telepatie. Kira Moore, protagonista noastră de 16 ani, este un "zero" una dintre puţinele persoane care nu pot citi gândurile altora. Zerourile sunt oameni singuratici, care trăiesc retraşi, fără a trage atenţia asupra lor, primind în general slujbele mediocre pe care ceilalţi nu le doresc. Ei sunt respinşi de societate, pentru că nimeni nu are încredere într-o persoană căreia nu-i poate auzi gândurile. Fapt care face dificilă relaţia Kirei cu Raf băiatul drăguţ pe care şi-l doresc toate fetele, dar pe care ea îl iubeşte în secret.

Povestea se complică şi mai mult atunci când Kira descoperă că posedă o abilitate de care nimeni nu ştie- ea poate controla minţile oamenilor. Treptat, aceasta află că în lume mai există mulţi asemenea ei şi, deconspirându-se, devine o ţintă, atât pentru interlopii care doresc să se folosească de puterile ei, cât şi pentru oamenii normali (numiţi în carte "readers"), care se tem că viaţa le-ar putea fi tulburată de cei care controlează minţi (numiţi în carte "mindjackers"). În acelaşi timp, relaţia Kirei cu Simon, un "bad guy" misterios cu aceleaşi puteri, o atrage într-o lume plină de pericole şi secrete.

“It was after lunch, and no one had died yet, so I took that as a good sign.” 

Open Minds e o poveste captivantă pe care aş recomanda-o tuturor împătimiţilor genului distopic. Conceptul original dezvoltat de Susan Kaye Quinn, o lume bazată pe telepatie, în care vorbele sunt de prisos, m-a fascinat şi m-a făcut interesată încă de când i-am citit descrierea. Subiectul îţi stârneşte curiozitatea şi imaginaţia, făcându-te să te întrebi în ce manieră vor evolua oamenii şi tehnologia în viitor.

Prima jumătate a cărţii a fost cam monotonă, fără prea multă acţiune sau dinamism, dar a avut ce îi trebuie pentru a menţine cititorii interesaţi. La un moment dat însă situaţia se schimbă drastic, povestea capătă o doză semnificativă de adrenalină şi practic nu mai poţi lăsa cartea în mână. E adevărat că au fost şi câteva scăpări în care povestea îşi pierde credibilitatea, parcă totul se rezolvă mult prea uşor, totuşi nu mi s-a părut greu să trec peste ele. Mi-a plăcut şi stilul de a scrie al autoarei, simplu şi la subiect, fără înflorituri, pe alocuri uşor sarcastic sau amuzant.

Evoluţia protagonistei este bine conturată, însă relaţiile acesteia cu celelalte personaje sunt cam slăbuţe. De la o fată timidă şi singuratică, dar cu aspiraţii mari, Kira ajunge să-şi depăşească limitele, să-şi descopere curajul interior pentru a se proteja pe sine însăşi şi pe cei pe care îi iubeşte. Nu s-a pus prea mult accent pe relaţia dintre Kira şi Raf, deoarece nu a avut influenţe majore asupra poveştii, totuşi mi s-a părut încântătoare şi sper că va fi dezvoltată mai mult în volumul următor. Din prietenia ei cu Raf, protagonista învaţă un lucru important, acela că înţelegerea şi sprijinul se găsesc aproape de noi şi că încrederea e una din componentele de bază ale unei relaţii.

Per total, Open Minds a fost o lectură reuşită care nu mi-a dezamăgit aşteptările; cu siguranţă voi citi şi următoarele volume.

Cartea are şi un trailer! Yay! :x



Link Goodreads: Open Minds
Nota mea: 4/5

Despre autoare


Susan Kaye QuinnSusan Kaye Quinn şi-a petrecut copilăria în California, unde obişnuia să scrie fragmente de poveşti şi să le arate colegilor ei în timpul orelor. Profesorii ei se prefăceau că nu observă şi foarte rar îi confiscau poveştile. Susan a abandonat scrisul pentru a studia mai multe ramuri ale ingineriei, dar a fost atrasă înapoi spre acest domeniu de nevoia puternică de a-şi împărtăşi poveştile cu nepoata, copiii şi toţi prietenii minunaţi pe care i-a cunoscut. Acum nu mai trebuie să-şi strecoare poveştile pe furiş. Susan scrie din suburbiile oraşului Chicago, unde locuieşte împreună cu cei trei băieţi ai ei, cu cele două pisici şi cu soţul său. Ceea ce, se pare, e exact cât poate stăpâni.



Read this review in English here.

14 comentarii:

  1. Ştiu cum e să fii supra încărcat de activităăţiii X_X.Şi culmea,cum spuneai tu,în vacanţă toate se suprapun şi în timpul şcolii ai timp de toate.Misterious life :D.

    De carte nu am mai auzit până acum.Cred că aparţine genului de cărţi care te fac să nu le mai laşi din mână.Hmm..young adult.Poate ar trebui să o încerc!:*

    Superbă recenzie,chiar te pricepi!:)

    Xoxo,Raii!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, mă bucur că te-ai întors. Comentariile tale sunt aşa de drăgălaşe şi de încurajatoare! >:D<

      Ștergere
  2. Foarte drăguţă recenzia,Ralu!:D
    Cartea pare interesantă,dar sincer,nu mă atrage prea mult,nu e chiar genul meu :D Totuşi,dacă voi avea ocazia o voi citi negreşit :D
    Felicitări încă o dată pentru recenzie ! \^o^/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-ţi face griji, Bia. Nu oblig oamenii să-mi încerce cărţile, mai ales că e şi costisitor să comanzi din afară, însă sunt unii care sunt chiar interesaţi de cărţile străine. :)
      Da, şi mie îmi trezeşte uneori suspiciuni genul Young Adult, nu e tocmai ce aş numi literatură de calitate, însă e perfect atunci când cauţi relaxare într-o carte în loc de meditaţii filozofice sau mai ştiu eu ce.

      Ștergere
  3. Da, suna foarte interesant. Mi-a captat atentia...in schimb sunt foarte lenesa si voi astepta sa traduca si la noi romanul inainte sa-l citesc :))) Asa nu-mi place sa citesc in alte limbi...adica depinde si ce. Te admir pentru perseverenta ta de a citi carti in engleza :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când(dacă) o să apară cartea asta în România, eu o s-o traduc!! =))
      M-am hotărât, mă fac traducător, oricât de greu ar fi să ajung acolo.

      Ștergere
    2. Ooo, super! :D Poti lua legatura cu anumite edituri romanesti...dai niste teste de limba la ei si daca te aleg iti pot da de lucru, chiar daca nu esti traducator autorizat cu studii. Bafta! :D

      Ștergere
    3. Am auzit şi eu de asta, deşi încă sunt nehotărâtă dacă să dau la Limbi Străine sau nu. Merci! ;)

      Ștergere
  4. Mă întreb oare: pe la Cărtureşti/Librarium, găsesc această carte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă îndoiesc, dar cartea continuă să câştige teren în străinătate, poate că o vom avea şi noi în curând, măcar în engleză. ;)

      Ștergere
  5. Mi-a plăcut recenzia ta! Mai văzusem această carte şi mi se pare interesantă. Cred că subiectul abordat de autoare este unul destul de bun. Sper să pot testa şi eu prima carte. Cititul minţilor pare interesant dar şi...periculos! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este şi interesant, şi periculos! Dacă ai ocazia, sper să o poţi citi.

      Ștergere
  6. E interesantă cartea. Am mai citit câteva romane Young Adult și unele chiar m-au impresionat. Ceva ce cred că au în comun aceste cărți: lumea pare a fi populată de oameni cu puteri supranaturale. Face lectura ceva mai incitanta. Frumoasă recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, așa e! E nevoia asta de supranatural și aventură. Mulțumesc! :*

      Ștergere