6 mar. 2013

De profesie băgător în seamă

De profesie băgător în seamă

De-a lungul anilor de liceu am realizat că nu e nevoie să fii super inteligent ca să fii în atenţia profilor, ci mai degrabă să ai o fire comunicativă şi să ştii să le intri tuturor în graţii. Am câteva colege/cunoştinţe cărora le merge foarte bine pe acest principiu. Se împrietenesc cu toată lumea şi sunt cunoscute de întreaga şcoală, fără însă a lega prietenii solide. La ore vorbesc întotdeauna mult, dar fără să spună prea multe lucruri inteligente. Întreabă de exemplu, chestii banale pe care toată lumea din clasă le ştie de mult(dovedind astfel că ştiu mai puţin decât elevul mediocru), sau chestii pe care proful tocmai le-a explicat cu un minut în urmă(dovedind cât de atente au fost şi cât respect îi acordă profesorului). De multe ori se leagă şi de elevii care ies la tablă, în majoritatea cazurilor degeaba. Dar, deşi e un lucru stupid, efectul e chiar pe dos. Profii le apreciază chiar mai mult decât pe restul clasei, pentru că cică ar fi active şi implicate în oră: "vai, ce fete muncitoare, mereu dornice să înveţe, toată ziua cu mâna pe sus". Seriously, people? 

Dar asta nu e ceva ieşit din comun, ştiind cât de pricepuţi suntem în domeniul băgării în seamă. Scrisesem odată un articol scurt pentru ziarul unei olimpiade ce s-a ţinut în oraşul meu. Pentru acel mic şi neînsemnat articol, care avea mai puţin de o pagină, mi-au mai pus în cârcă încă 6-7 persoane. Adică la sfârşitul articolului, sub numele meu, au mai trecut şi numele a doi profesori din şcoală, plus numele a 4-5 fotografi(pentru doar 3 poze introduse în articol...). Logic, nu? Dacă e prilej să ne băgăm în seamă, de ce să nu profităm?

Şi am mai observat o chestie, întotdeauna oamenii mici sunt cei care fac cel mai mult zgomot, cei care se agaţă chiar şi de cea mai mică sclipire pe care o au la un moment dat. Dacă 4-5 elevi se strâng să planteze copaci în faţa şcolii, sunt demni de laudă şi trebuie puşi pe site. Sunt unii care participă la acţiuni de voluntariat doar prin simplul fapt că se duc să le facă poze celorlalţi, dar pentru acest efort primesc o diplomă şi îi auzi apoi pledând despre importanţa voluntariatului, cu toate că fără o diplomă sau notă sunt inventivi în a găsi scuze pentru a-l evita.

De fiecare dată când o clasă de elevi realizează o acţiune de ecologizare, trebuie neapărat dată la ziar. Dar de câte ori aţi văzut în ziare sau la ştiri reportaje despre cantinele sociale, sau despre organizaţiile care îngrijesc bătrâni şi  mame tinere? Răspunsul e foarte rar sau deloc, însă oamenii aceştia chiar există, şi fac o mulţime de lucruri admirabile fără să se bage în seamă, fără să ceară altă recompensă decât fapta în sine.

Oameni buni, vă rog să încetaţi să credeţi că lumea se învârte în jurul vostru.

12 comentarii:

  1. te inteleg, si este foarte frustrant ce se intampla... nu mai sunt luati in seama cei care chiar fac ceva ci aceia care dau din coate si se baga in fata ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti inteleg foarte bine indignarea..astfel de,,inteligenti''am si eu in clasa...se baga in seama ,cum ai zis si tu,pentru orice mica intrebare prosteasca,comenteaza si raspund profesorilor ca sa le arate celorlalti cat de ambitiosi sunt ei si tot ei ii lauda si sunt de acord cu tot ce spun profesorii...Dar cel mai mult ma enerveaza cand striga in gura mare ca ei urasc ipocrizia...In fine,pe de alta parte,eu cred ca si unii profesori sunt orbi..de exemplu unu' din profesorii mei nu accepta chestiile acestea si apreciaza bunul simt si persoanele inteligente...
    In fine..scuze ca am scris atat de mult:),foarte interesant articolul:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum să-ţi ceri scuze? Din contra, chiar mă bucur când vă văd că sunteţi activi şi lăsaţi comentarii.^^ Mulţumesc pentru opinie! :)

      Ștergere
  3. Uhh,detest astfel de oameni!!! Eu ii asociez cu serpii... Stau ce stau,dau priviri frumoase,dar in realitate fata de colegi sunt niste vipere. Cat ma bucur cand un profesor destept isi da seama de tactica si altoieste pe respectivii care vorbesc aiurea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că şarpe e un cuvânt prea dur, dar dacă e să ne referim la modul cum ţi se furişeaza pe la spate şi apoi te sugrumă, da, aici ai nimerit-o.

      Ștergere
  4. Cunosc astfel de oameni(ca oricine) şi îi consider nişte prefăcuţi care îşi omoară timpul prin a-şi câştiga meritele de pe urma altora, infiltrându-se oriunde pot numai ca să îşi afirme prezenţa.
    Este trist când mulţi dintre cei ce merită atenţie şi laude nu le primesc însă se pare că logoreea verbală îşi spune cuvântul în societate. Trebuie să ştim şi noi cum să flecărim puţin ca să ne câştigăm meritele şi să ignorăm trăncăneala altora care nu au ceva mai bun de făcut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aşa e ,aşa e!
    Lumea funcţionează exact cu susul în jos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau poate că noi suntem cu susul în jos şi lumea funcţionează cum trebuie. Cine ştie?

      Ștergere