22 feb. 2013

Timbre inspirate din operele lui Jane Austen

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la publicarea romanului Mândrie şi prejudecată, England's Royal Mail a pus ieri spre vânzare un set de timbre ilustrând scene memorabile din operele lui Jane Austen. Cele şase ilustraţii au fost realizate de Angela Barrett. Purtătorul de cuvânt Andrew Hammond a declarat: "Când te gândeşti la cei mai importanţi scriitori britanici, imediat îţi vine în minte Jane Austen. Romanele ei au adus o contribuţie deosebită culturii britanice în ultimele două secole". 

Emma de Jane AustenMândrie și prejudecată de Jane Austen

Jane Austen (1775-1817) a fost o romancieră engleză din perioada romantică pre-victoriană. Datorită viziunii sale complex-realiste a vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia, respectiv de comentarii ironice și burlești, Austen a devenit fără îndoială cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, cu o influență deosebită asupra tuturor cititorilor săi, chiar dacă, în timpul vieții, nu a avut prea mult succes. (Wikipedia) 

Mănăstirea Northanger de Jane AustenRațiune și simțire de Jane Austen

Mai multe evenimente au fost planificate în acest an pentru a celebra bicentenarul celui mai iubit roman al autoarei. Publicat în 1813, Mândrie şi prejudecată a fost al doilea roman al lui Jane Austen, pe care ea însăşi l-a descris ca fiind "cel mai drag copil al ei".

Parcul Mansfield de Jane AustenPersuasiune de Jane Austen

Personal, ador modul în care Poşta britanică a decis să sărbătorească acest eveniment. Voi ce părere aveţi despre aceste ilustraţii? Recunoaşteţi scenele din cărţi? :)

14 comentarii:

  1. Vai,ce super!Am văzut şi eu filmul "Mândrie şi prejudecată" acum câteva zile,dar îmi imaginez că nu se compară cu cartea :D .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu una nu am văzut niciunul dintre filme, dar pot să te asigur că şi cartea e minunată. :)

      Ștergere
  2. sunt chiar foarte reusite , si imi place foarte mult si noul tau layout

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos modul în care au decis să sărbătorească! Mi-ar plăcea şi mie să am un set din aceste timbre. Mi se par foarte reuşite! Recunosc doar câteva scene întrucât nu am citit din Jane Austen atât cât mi-aş fi dorit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS: Şi mie îmi place aspectul blog-ului! Really cute! ^^ Nice colours!

      Ștergere
    2. Mulţumesc! Eu mai am doar Parcul Mansfield, pe care îl citesc cam de mult timp, dar mă tentează să iau toate cărţile de la capăt, doar pentru a savura limbajul lui Jane Austen. :)

      Ștergere
    3. E foarte frumos să reciteşi astfel de cărţi! Poţi descoperi amănunte omise sau uitate! :D Mai ales că Jane Austen are un stil aparte, un pic greoi pentru mulţi cititori, însă excepţional.
      Eu sper ca în vara asta să aprofundez mai multe din cărţile ei! Momentan citesc Deagoste şi prietenie ca o pregătire pentru atunci.

      Ștergere
  4. Foarte dragut modul de sarbatorire. Am vrut si eu sa ma apuc de colectionat timbre. Oricum britanicii astia sunt foarte inventivi. :) Imi place oarte mult noul aspect! ^^ E asa de roz!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, foarte inventivi britanicii ăştia când vine vorba de promovarea identităţii naţionale. Mulţumesc. :*

      Ștergere
  5. Am acasa cateva carti scrise de ea, dar n-am apucat sa citesc. Timbrele sunt frumoase, clasice. Ideea e foarte buna, un mod bun de a promova scriitorii nationali si mijloacele clasice de a transmite informatia. :) O scrisoare e ceva mult mai personal decat un mail sau mesaj, pe scrisroi iti lasi amprenta, e o oglinda a sufletului din mai multe puncte de vedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să te apuci de ele, sunt superbe, dacă îţi plac lecturile clasice atunci sigur o să îţi placă şi cărţile lui Jane Austen. Într-adevăr scrisorile au o valoare sentimentală mult mai mare, eu păstrez majoritatea plicurilor pe care le primesc. :)

      Ștergere
  6. Îmi plac şi cărţile şi filmele. O apreciez foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu. Și eu o ador pe Jane Austen! Nu prea am urmărit ecranizările, dar o să-mi fac timp. ^^

      Ștergere